Historia

Den 19 maj 1937 grundades Hulterstads Allmänna Idrottsklubb i Skärlöv hos Arvid Holgersson. Det var ingen tillfällighet att detta kom att inträffa i Skärlöv. För under 1930-talet var Skärlöv den folkrikaste byn i socknen med sina 300 invånare. Men det var inte helt lätt att grunda en ny förening. Många väl ansedda människor i socknen ansåg att ungdomarna var uppviglare och till och med kallade man dem för kommunister och man ville inte ha något med dem att göra. Trots detta kom nästa möte fyra veckor senare då man beslutade vilka som skulle sitta i styrelsen. De 32 stycken som kom att bli HAIK: are fick var för sig betala två kronor för att bli medlemmar.

Men detta var inte den första föreningen som bildades i socknen. Det hela började under sommaren år 1910 då Erik Rehn var på besök i Hulterstad och började spela fotboll med ungdomarna. Ibland var det uppemot 30 personer som träffades om kvällarna och spelade. Men det kom att ta 10 år innan den första föreningen grundades. Den kallade man för Hulterstads Idrottsklubb, HIK. Man började då ägna sig åt fotboll, dans, boxning, cykling, skidåkning, löpning, kast och hopp med mera.

År 1922 anlade man platsen där dagens idrottsplats ligger belägen. Man jobbade hårt med att få bort alla stora stenar och göra planen något så när plan genom att ta bort alla tuvor som fanns på ängsmarken. Fotbollsplanen kom att heta Kvarnvallen. Men trots allt jobb man la ner så gick föreningen i graven år 1928. Förklaringen sägs vara att folket inte klarade av alla fester som hölls och att man inte hade råd. Men intresset i socknen var nu så pass stort att man startade en ny förening, Hulterstads Idrottsförening, HIF. I denna förening la man all vikt vid fotbollen. Men även denna tvingades man upplösa efter det att man beslutat bygga en dansbana som blev dyrare än tänkt och man fick inte några pengar över.

Till slut bildades alltså HAIK som har hållit igenom åren. Laget har genom dessa 70 år hoppat mellan de olika divisionerna 1 till 6, men även legat i reservdivisionen C. På årsmötet i januari 2007 beslutade man att lägga ner fotbollsverksamheten i klubben. Men till slut lyckades man få ihop ett lag till serien reservdivisionen C.

År 2008 var man åter med som deltagande lag i divison sex, fram till 2010, då man beslutade efter den avslutande säsongen att lägga ner fotbollsverksamheten. Under två år spelades det inte en enda match på Kvarnvallen. Men från år 2013 är laget tillbaka i division sex igen. Där hoppas vi att laget fortsätter att stanna även i framtiden. Men om fotbollen en dag försvinner så kommer klubben att leva vidare med bland annat att driva friskvårdscentret Albylen som ligger i Alby, med bland annat ungdomsverksamhet, zumba, gymaktiviteter och spinning.

  • 1937- Kom den första matchdräkten som var grön.
  • 1939- Kom den andra matchdräkten som var blå/rödlinjerad.
  • 1946- Fick man till slut den nuvarande matchdräkten som har röda tröjor och vita byxor.
  • 1957- Började man fundera ut ett klubbmärke – HAIK kvarnen instiftades.
  • 1958- Började man bygga en ny plan som skulle ligga i Alby.
  • 1973- Tillkom omklädningsrummen till planen vid Hulterstad.
  • 1979- Hölls skid-ÖM i Ottenby.

Lämna ett svar